INFORMACJE O PROJEKCIE
Umowa nr 781/POKL.08.01.01-06-161/13-00
Cel projektu: nabycie umiejĂŞtnoÂści w zakresie obsÂługi kelnerskiej/ barmaĂąskiej wÂśród pracowników i kadry zarzÂądzajÂącej 14 przedsiĂŞbiorstw branÂży turystycznej z woj. lubelskiego poprzez szkolenia.W projekcie weÂźmie udziaÂł 111 pracowników i kadry zarzÂądzajÂącej.
Firmy wymienione z nazwy we wniosku o dofinansowanie.
Okres realizacji: 01-08-2014 do 30-04-2015.
W ramach projektu realizowane bĂŞdÂą nastĂŞpujÂące szkolenia:
Program:
1. Organizacja zakÂładów gastronomicznych
2. Technika pracy w zakÂładach gastronomicznych
3. Techniki obsÂługi konsumenta przy stole
4. Ogólne wiadomoÂści o potrawach i napojach
5. Podstawowa wiedza o winach
6. Podstawy zarzÂądzania barem: organizacja baru , zarzÂądzanie barem
7. Terminologia funkcjonowanie sprzĂŞtu barowego
8. Mixologia
9. Fizjologia mieszania napojów
10. Dobór róÂżnorodnych ingrediencji
Program jest uzupeÂłniany o:
Serwis Specjalny (Homary, Raki, Kawior, ÂŚlimaki)
- Standardy nakrycia stoÂłu, zastawa i menaÂże do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania.
- Flambirowanie przy stoliku goÂści na wózku do flambirowania, (np.: naleÂśniki, banany )
- Serwowanie i porcjowanie owoców, np.: ananas, banan
- Motywacyjny proces obsÂługi kelnerskiej – triki kelnerskie
- Zastawa stoÂłowa :
linia sztuĂŚców stoÂłowych ( peÂłny wachlarz )
linia porcelany – cateringowa, dla goÂści VIP
menaÂże restauracyjne – dodatkowa zastawa serwisowa itp.
Kultura przy stole ( savoir vivre).
- Serwis Synchroniczny
- Serwis Niemiecki z kopuÂłami
- Serwis Francuski
- Linia szkÂła – garnitur szkÂła dla kelnera, barmana, sommeliera
- Resztkowanie – sprzÂątanie brudnej zastawy
- Pokazowe serwowanie wina musujÂącego
- Dekantacja wina czerwonego
- ÂŚlepa degustacja wód mineralnych i Âźródlanych
- ÂŚlepa degustacja soków jedno i wielosmakowych
- ÂŚlepa degustacja win jedno i wieloszczepowych
- Pokaz drinków
Ăwiczenia:
-ukÂładanie dekoracyjne bankietówek, nakrycie obrusa-prostokÂąt , kwadrat.
-praktyka z tacÂą(noszenie szkÂła, serwowanie napojów)
-zasada fiĂąska, rodzaje nakryĂŚ, Âświeczka, serwowanie jednego talerza
-noszenie talerzy zasadniczych, zbieranie brudnej zastawy stoÂłowej
-serwis niemiecki- kopuÂły, serwis francuski-plater, sztuĂŚce, serwowanie wina.
-pomysÂł na restauracjĂŞ (nazwa Restauracji, nazwa dania, reklama, hasÂło, nazwa napoju).
Kurs koĂączy siĂŞ egzaminem zewnĂŞtrznym i uzyskaniem certyfikatu potwierdzajÂącego uzyskane kwalifikacje.
Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego KapitaÂł Ludzki Priorytet VIII Regionalne Kadry Gospodarki DziaÂłanie 8.1 Rozwój pracowników i przedsiebiorstw w regionie PoddziaÂłanie 8.1.1 Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiĂŞbiorstw.
CZÂŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA